onsdag 13. desember 2006

Ordtaksskolen: Innledning

Responsen på Ordtaksskolen har vært formidabel, med hele 7 kommentarer! Det betyr at innlegget mitt om ordtak går de andre innleggene mine en høy gang. Det betyr egentlig ikke at responsen har vært ellevill, men jeg mangler sammenligningsgrunnlag. Vi kan konstatere - og ikke konstantere - at mitt innlegg om ordtak har vært bedre mottatt enn de to andre innleggene mine, som egentlig ikke handla om en dritt. I valget mellom ordtak og svada, har dere valgt ordtak. Dere har valgt klokt, godtfolk...

For å pirre forventningen ørlite grann, eller stryke forventningene litt på brystvortene, har jeg tenkt til å lage en liste over hvilke ordtak vi kan vente oss fremover. Det er allikevel matnyttig å gå litt inn på hva et ordtak er. Det er et tydelig definisjonsproblem som jeg ikke klarer å oppklare. Et google-søk etter ordtak viser at det fins sider som inneholder databaser av ordtak. Et typisk ordtak på en slik side kan være: "Alt er vel tala som blir vel opptatt", eller "Berre den som vandrar, finn nye vegar". Dette faller inn i en kategori som jeg heller vil kalle visdomsord. Det er ikke disse frasene jeg er ute etter i denne bloggen. Disse visdomsorda kan brukes på samme måten som ordtak. Hvis du kjenner en fyr som er litt forsiktig og lite nysgjerrig, kan du jo selvsagt ta et alvorsord med han, og si:
"Berre den som vandrar, finn nye vegar". Det er jo vel sagt, og forhåpentligvis vil fyren du snakker med kunne filosofere litt over dette. Jeg er allikevel mer opptatt av ordtakene som er mer beskrivende og parallellvenlige (ja, fire l'er i parallell, folkens). Det jeg mener med det er at enkelte ordtak egner seg veldig godt til å dra paralleller eller dra konklusjoner. Jeg skal liste opp endel slike ordtak som faller meg inn, og jeg setter selvsagt pris på flere forslag i samme kategorien:

Stoisk ro

Mellom børs og katedral

Det tar tid å flytte et kostebinderi

Helle ut barnet med badevannet

Fangens dilemma

The pot calling the kettle black (har vi en norsk ordlyd for dette?)

Ja, nå kom jeg faktisk ikke på flere. Skal oppdatere når jeg får ånden over meg.

Fred ut

3 kommentarer:

Filip sa...

"Fangens dilemma" er vel mer et begrep enn et ordtak, basert på noe filosofisk belegg/møl om moralsk konsekvens. Eller var det kanskje litt dette du var ute etter å forfølge i spalten din?

"Jeg er allikevel mer opptatt av ordtakene som er mer beskrivende og parallellvenlige [...] at enkelte ordtak egner seg veldig godt til å dra paralleller eller dra konklusjoner"

Jeg foreslår at du gjør et nytt forsøk på å forklare hva du er ute etter. For dette blir for vagt, i hvert fall for en "Ordtaksskole".

(Se forøvrig no.wikipedia.org/wiki/Fangens_dilemma for en ok forklaring av fenomenet/begrepet/ordtaket.)

P.S: Din dust. Se hva du har gjort. Fått meg til å kommentere bloggen din og greier (neida, ingen greier, men du greide dette, derav... øhm. Ja.).

Anonym sa...

Jeg veit jo hva fangens dilemma er forno da vettøøøøøøø!

Men forøvrig tar jeg alt det andre til etterretning.

Hele poenget med denne bloggen er jo å få dustete kommentarer fra kompiser jeg aldri tilbringer tid sammen med lenger.
Dork!

Filip sa...

Pikk sjøl!